Title: Allgemeine Information zur Lehre im Wintersemester 2020/2021
Starts on:

(english version below)

Hier ein erster Überblick zur Lehre an der Nixdorf-Professur im kommenden Semester. Details folgen in der nächsten Zeit:

schon Mitte Oktober: Online-Blockveranstaltung Informationssysteme in mobilen und drahtlosen Umgebungen.

Wenn Sie an dieser Veranstaltung Interesse haben: bitte bis spätestens Mitte September melden, damit genug Zeit zur Vorbereitung bleibt. Details finden Sie unten.

neu: Open Science (VS Spez II)

Diese Veranstaltung kombiniert einen Vorlesungsteil mit einem Projekt, in dessen Rahmen Sie unterschiedliche Aspekte von Open Science (von der Preregistration über die “eigentliche” wissenschaftliche Arbeit, die Wahl von Lizenzen, open peer review bis zur Open Access Publikation) kennenlernen werden.

Die Projekte werden so gewählt sein, dass eine Fortführung als Projekt- oder Abschlußarbeit problemlos möglich ist.

die alten Klassiker:

Neben der neuen Veranstaltung haben wir auch bewährte Klassiker im Angebot:

Semantic Web Technologies (VS Spez I) und Semantic Data (and Process) Integration für fortgeschrittene Bachelor- und Masterstudierende sowie die Grundlagen algorithmischer Problemlösung für das erste Semester im Bachelor.

Wir freuen uns darauf, Sie (vermutlich online) in unseren Veranstaltungen zu sehen!

Here is an initial overview of teaching at the Nixdorf professorship in the coming semester. Details will follow in the near future:

already in mid-October: online block course information systems in mobile and wireless environments.

If you are interested in this event: please contact us by mid-September at the latest so that there is enough time to prepare. See details below.

new: Open Science (VS Spez II)

This event combines a lecture part with a project in which you will get to know different aspects of Open Science (from preregistration to the “actual” scientific work, the choice of licenses, open peer review and open access publication).

The projects will be chosen in such a way that a continuation as project or final work is possible without any problems.

Seminar:

Our seminar topic will be Knowledge Graphs; one of the hottest topics in (semantic) data management and integration.

the classics:

In addition to the new event, we also have proven classics on offer:

Semantic Web Technologies (VS Spez I) and Semantic Data (and Process) Integration for advanced Bachelor and Master students as well as the basics of algorithmic problem solving for the first semester of the Bachelor.

We look forward to seeing you (presumably online) at our events!